Eksempler på computermus og pegeredskaber

 

Det er individuelt hvilke computermus og pegeredskaber, som fungerer beds for den enkelte. Nedenfor er vist en række af de redskaber som eksisterer på markedet, samt en kort beskrivelse af dem.

 

 

 

  Mus med rullebånd

Med dette redskab styrer du markøren ved hjælp af et rullebånd. Det betyder, at du holder hænderne inde foran kroppen og derved reducerer vrid i arm- og håndled. Redskabet har programmerbare knapper og indbygget scrollfunktion i rullebåndet. Du kan tilpasse redskabet i højden, så det passer til tastaturet. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet.
   
Mus med rullestang
 
Med dette redskab styrer du markøren med en rullestang. Det betyder, at du holder hænderne inde foran kroppen og derved reducerer vrid i arm- og håndled. Redskabet har programmerbare knapper og et scrollhjul med klikfunktion. Du kan også vælge en model med større håndledsstøtte. For at få den bedste ergonomi bør du vælge redskaber med lav højde på mus og håndledsstøtte. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet.
   
Lille mus med rullestang
 
Dette redskab er en lille udgave af mus med rullestang og er mest egnet sammen med en bærbar computer. Du styrer markøren med en rullestang, og du kan placere det lille redskab frit i forhold til tastaturet. Præcisionen er mindre, og der er færre funktioner end på de større rullestangsredskaber. Du kan bruge musen, uanset om du er højre- og venstrehåndet.
   
Museplade med pen
 
Med dette redskab styrer du markøren ved hjælp af en pen på en plade. Pen og plade kan være et godt supplement til en traditionel mus for at skabe variation. Pennen sikrer, at din hånd arbejder i den traditionelle skrivestilling. Redskabet er fx velegnet til grafisk arbejde. På pennen og pladen er der flere programmerbare knapper.
   
Universel mus
 
Denne type mus er universel, så du kan bruge den samme mus med både højre og venstre hånd. Hvis du er opmærksom på det, kan du variere musen fra hånd til hånd i dit daglige arbejde og derved minimere belastningen. Den viste mus er trådløs og har et scrollepanel, der kan scrolle i fire retninger.

 

   
Asymmetrisk mus
 
En asymmetrisk mus har et lettere ’drejet’ design, som for nogle vil ligge bedre i hånden end en universel mus. Musen kan fås med genvejstaster. Du kan finde musemodeller i flere størrelser og højder og til både højre og venstre hånd.
   
Vertikal mus
 
Denne type mus adskiller sig fra mere traditionelle mus, fordi hånden får en mere opretstående stilling – nærmest som når du giver hånd til goddag. Musen er asymmetrisk, og fås til både højre og venstre hånd.
   
3D mus
 
Med en 3D mus kan du zoome, panorer og dreje 3D objekter med musens kontrolhåndtag. Kontrolhåndtaget er intuitivt at bruge ved at trække, vippe og dreje det og du sparer derved en masse klik. 3D musen kan blive brugt sammen med en 2D mus. Man redigerer med 2D musen og bevæger objektet på skærmen med 3D musen. Musen fås med funktionsknapper og i forskellige udformninger, f.eks. med håndledsstøtte.   
 
 
   
Universel trackball 
 
Denne mus fungerer til både til højre og venstre hånd. I stedet for at flytte selve musen bruger du kuglen på musen til at styre markøren. Hånden ligger stille på musen, hvilket reducerer arm- og håndledsbevægelser. Vær dog også opmærksom på, at brugen af musen kan blive meget ensidig. Derfor bør du kombinere dette værktøj med andre computermus eller pegeredskaber.
   
Trackball med genvejstaster
 
Denne type mus er asymmetrisk og har genvejstaster, som du kan betjene med tommelfingeren. I stedet for at flytte selve musen bruger du kuglen på musen til at styre markøren. Hånden ligger stille på musen, hvilket reducerer arm- og håndledsbevægelser. Vær dog også opmærksom på, at brugen af musen kan blive meget ensidig. Derfor bør du kombinere dette værktøj med andre computermus eller pegeredskaber.